Snålmånad & veckohandling

För den nya läsaren finns snålmånaden att läsa om här. I korta drag gick snålmånaden ut på att äta för max 1000 kr på en månad (två personer). Jag tänkte ge er en uppdatering kring hur det har gått och vilka hinder vi stött på.
 
Det som blivit problematiskt är att hålla koll på våra ihoplagda utgifiter, vilket ju lite är en förutsättning för att veta exakt vad vi gjort av med. Dessutom hade jag tänkt att ansvara för alla större handlingar eftersom jag upplever mig bättre på att hålla ned utgifterna och handla på rätt ställen (Lidl, Netto) än min sambo.
 
För att uppnå dessa punkter hade vi behövt ett gemensamt konto. Men vi har inte lyckats skaffa detta och har därför handlat typ varannan gång. Min sambo får tydligen poäng och rabatter med sitt företagskort så han tjänar på att handla med det. Nu funderar vi därför på att dela på hans  företagskort och att jag sätter in pengar på det eller betalar honom i efterhand. Sammanfattningsvis så var ett gemensamt konto lite svårare att fixa än vad tänkt mig. Därför får mer exakta siffror för oss båda vänta.
 
MEN, prognosen är god. Jag har inte gjort av med mer än min del, dvs femhundra kronor, ganska precis på 500-lappen låg faktiskt mina matkostnader i Sebtember. Jag har swedbank och använder mig av utgiftskollen för att kategorisera mina utgifter.  Tips! Där kan man se exakt vad man lagt på mat, kläder och sparande etc. Hade tänkt att screenhota genom appen men det gick såklart inte, störande!
 
Vad har pengarna gått till? Det har blivit ett resturangbesök kring 100-lappen denna månad, några 10-kronors kaffe på högskolan men förövrigt två större handlingar på Lidl och lite komplettering från Willys. Vad brukar jag handla på vecklig basis då? Det ska ni få lite listor på här nedan! Kom ihåg att jag handlar mycket efter vad som är på extrapris, köper därför inte allt detta varje gång
 
 

Vitkål - räcker och håller jättelänge, är supergott både som sallad, i wook och i soppa.
Blomkål - Så himla gott i såser! Köp på lild, netto eller på erbjudande.
Gul lök - Ett måste att ha hemma, bra utfyllnad i såser och soppor.
Röd lök - Billigt och GOTT, sätter mycket smak på så väl en sallad, tacos eller i såser.
Morötter - Att äta som det är, riva ner i en pastasås eller hacka ner i en soppa
Potatis - Givet! Kokt, stekt, eller i soppa
Zuccini - På netto eller lidl eller på erbjudande. Gott i såser.
Frukt - Jag är dålig på att inhandla (och äta) frukt, gillar inte att det blir dåligt så snabbt. Men köper ALLTID om något är på bra erbjudande.
Tomat - Lite dyrt så brukar bara köpa EN och ha en liten bit i mina omeletter.
 
 
Havregryn - Till frukostgröt, billigt och räcker länge
Cornflakes - Med mjölk blir det ett utmärkt mellis. På lidl får du den för 10-kronan
Pasta - Jag är en sucker för pasta, det är billigast att inhandla på Lild eller på erbjudande.
Bulgur - Ett paket räcker länge eftersom det sväller. Supergott tycker jag för övrigt!
Röda Linser - Eldorados från Willys
Gröna Linser - Eldorados från Willys, båda sorters liner använder jag i såser, soppor och ibland för sig själv med pasta till!
Bönor/kikärtor - Eldorados från Willys, i såser eller till bönburgare som jag skrivit om här
 
 
Ägg (!!!!) - Brukar köpa 15 eller 20 pack frigående. Omelett är bästa frukosten!
Mjölk - Till cornflakes, till gröt eller i kaffet,
Turkisk yogurt - Till tacosen, till sallad, till potatis och fisk eller bara en klick i pastasåsen
Matbas - Eller matgrädde om erbjudande finns, ofta nöjer jag mig med turkisk yogurt.
 
Det finns ju en del man inte handlar på veckobasis så som kaffe eller kryddor. Kryddor vill jag dock slå ett slag för att ha hemma, många sorter. Jag har aldrig köpt en färdig kryddblandning utan skapar magi genom att blanda de jag har hemma ;)
 
De kryddor jag använder oftast är: Örtsalt från trocomare eller herbamare (använder till allt!!!!) Paprikakrydda, Curry, Chilliflakes, Spriskummin, Grillkrydda, dillkrydda, Citronpeppar, svartpeppar. Till soppor använder jag grönsaksbuljong. Det kommer komma fler recept men jag rekommenderar även att gå wild och improvisera, blir oftast bättre än vad man tror!
 
Hoppas min veckohandling kan inspirera. Hörs snart!
Matsmart, Min väg mot miljonen | |
#1 - - Sara:

Hej! Jag och min sambo har inget gemensamt konto. Vi använder swish eller vanlig banköverföring.
Handlar jag så meddelar jag: Det blev 400 kr. Då swishar han antingen över 200 kr eller sätter en överföring på 200 kr vid nästa lön. (Jag handlar alltid på kreditkort så ligger inte ute med några pengar. Självklart betalar jag av hela fakturan när den kommer så att jag inte betalar ränta)
Det fungerar bra för oss då vi inte handlar gemensamma saker som mat och till hemmet så ofta. Vi storhandlar oftast mat en gång varannan vecka via mat.se och komplement handlar typ 1 gång per vecka.

Svar: Hej! Tack för dina tips! :) Låter som en bra metod ni har. Vi får fundera ut hur vi ska göra för att liknande ska fungera för oss!!
miljonista.blogg.se

#2 - - Hanna Karlsson:

Imponerande att klara sig på 1000 kronor på en månad.

Svar: Tackar! Vi har inte legat så lågt tidigare. Det kräver en del disciplin, att bara handla i billiga affärer och aktivt jämföra priser, men man vänjer sig snabbt och då känns det inte så svårt längre :)
miljonista.blogg.se

#3 - - Sara:

Hej! Jag och min sambo tycker också det var krångligt med gemensamt konto, istället använder vi appen splitwise (finns säkert fler liknande) där vi lägger in alla utgifter, och vi har olika mappar för typ mat och hemmet, städprodukter etc. Funkar toppen! Bara ett tips!

Svar: Hej! Tack för tipset! Låter jättesmart, det ska jag kolla på :)
miljonista.blogg.se

#4 - - Sara:

Hej! Jag och min sambo tycker också det var krångligt med gemensamt konto, istället använder vi appen splitwise (finns säkert fler liknande) där vi lägger in alla utgifter, och vi har olika mappar för typ mat och hemmet, städprodukter etc. Funkar toppen! Bara ett tips!

#5 - - Rebecca:

Hej!
Låg alltså alla matkostnader på 1000kr för två personer? Frukost, lunch, middag och mellanmål? Verkligen imponerande isåfall! Jag skulle inte själv försöka nå detta då jag älskar att laga mat och baka, och det ger mig så mycket glädje att jag gärna lägger pengar på det. Men verkligen bra jobbat! Får inspiration :)

Svar: Hej! Ja, vi har som sagt inte haft hundra procent koll på vad vi legat på gemensamt men runt 1000 lappen! Ja jag förstår hur du menar, gillar också att laga mat faktiskt, men behöver inte betyda att det blir dyrt ;) Tack så mycket för dina fina ord!
miljonista.blogg.se

#6 - - Hanna:

Kul att ni troligen ha klarat er på 1000 kr 😊. Vi kommer att komma under 2000 kr denna vecka ( kanske runt 1500).

Vi har ett gemensamt konto men inga kort kopplade. Så vi spar kvitton o så för min sambo över summan för handlingen till den som handlat.

Svar: 2000 kr i månaden eller i veckan? Kul att ni lyckats få ner det oavsett 👏 låter som ni har ett smart koncept, tack för tips! :)
miljonista.blogg.se

#7 - - Hanna:

Oups. 2000 på en månad ska det vara.
Däremot så månadshandlade vi förra veckan.

Svar: Haha förstod nästan! Bra jobbat med 2000 kr månad :)
miljonista.blogg.se

#8 - - MB:

Nja, den här handlingen passar inte oss. Men vi är alla olika. Ser nästan bara kolhydrater i din handling, medan vi äter otroligt mycket proteiner, för att vi tränar och håller igång. Vi hade inte klarat oss utan fisk, kyckling och massor av rotfrukter. Men det var intressant att se hur du tänkt...

Svar: Jag förstår! Vi tränar också och försöker få i oss proteiner. Äter inte kyckling men köper hem lax och räkor på extrapris och har det oftast i frysen, äter det då och då, men det finns inte med på listan av vad vi handlar varje vecka utan det inhandlas mer sällan. Det jag däremot äter nästan varje dag i proteinväg är ägg och linser/bönor :)
miljonista.blogg.se

#9 - - Fru B.:

Imponerande att äta för så lite!

Grillkrydda är väl en kryddblandning? 😉

// Fru B 💕

Svar: Taack! :D hahaha det har du ju rätt i 😳 som tur är - en billig sådan ;)
miljonista.blogg.se

#10 - - Fru B.:

Hahaha Ja, och god 😄😉

Upp