Snålmånad - Stryk och byt ut
Billiga halvfabrikat i köttväg kanske inte känns varken känns så fräscht, miljövänligt eller djurvänligt? Och finare kött kanske svider för mycket i plånboken? Som vego kan du äta finare mat utan att det blir dyrt, börja med en vegetarisk dag i veckan och prova! En billig vegetarisk kost är långt mycket nyttigare än en billig köttkost (dessutom miljövänligare och djurvänligare, vilket är de viktigaste anledningarna till mitt val att vara vegetarian)

- Viktigt!! köp tofun från en thaibutik där den kostar runt 15 kr. Mycket godare och billigare än tofun från vanliga butiker! Linser är en utmärkt, billigare ersättare till qourn i grytor och lasagne. Det enda jag känner mig tvungen att använda qourn i är tacos. Annars funkar linser lika bra!För mig är halvfabrikaten lyxprodukter, det äter vi bara då och då. Linser är daglig basis, och så himla gott!! Jag köper alltid okokta linser och bönor och kokar själv. De röda linserna går jättesnabbt att koka. Bönor och gröna linser tar lite längre tid, så på dem gör jag oftast storkok och fryser in en burk eller två till senare.

Några andra alternativ som vi gjort till daglig basis:
Stryk gräddfil och creme freishe, ersätt med turkisk yogurt
En stor hink turkisk yogurt räcker en hel vecka och funkar till allt från varma såser till fredagens tacos, eller med lite kryddor till fisk och potatis! Även som mjukost på mackan om man adderar lite salt och ev någon krydda.
Stryk matlagningsgrädde, ersätt med matbas.
Matbas är oftast billigare och smakar precis likadant enligt mig. Under en period hittade jag matbas för 3 kr på hemköp.
Stryk olivolja, ersätt med billig rapsolja.
Olivolja är något som jag tycker är alldeles för dyrt för plånboken, framför allt om det används vid stekning där jag överhuvudtaget inte upplever att det gör någon skillnad från rapsolja. Olivoljan kostar mellan 70 och 100 kr medans rapsoljan kostar mellan 10 och 20 kr. Därför köper jag faktiskt aldrig olivolja.
Inspiration mottages gärna! Dela med er av era sparknep i mathållningen!
Bra tips :) Jag ska försöka börja med storkok, det är tråkigt för stunden för det tar lång tid, men i längden tjänar man in både tid och pengar på det.
Ett tips om man inte vill köpa stora billiga rapsoljedunkarna för de är fula, så kan man investera i en mindre glasbehållare att fylla med olja och ha framme för användning.