Pengamaskin, framtidsmöjligheter

Jag är ovan vid att räkna med börsökning när jag räknar på hur mycket jag kommer ha sparat vid en viss tidpunkt. Men efter att precis ha skrollat igenom miljonärens blogg så kom jag in på dessa tankar och gjorde för första gången en rimlig uträkning vad jag faktiskt kan tjäna på en stigande börs om några år. 
 
Låt säga att jag vågar mig på att ha 600 000 på börsen när jag är 25 och förhoppningsvis har totalt en miljon sparat. Jag kommer förmodligen läst in mig mer på aktier vid det laget och ha skaffat mig en stabil utdelningsportfölj och därmed tjäna ännu mer i och med direktavkastningen. 
 
Men, för enkelhetens skull antar vi att jag har 600 000 i enbart indexfonder med en genomsnittlig uppgång på 8% per år. 
 
År 1: 600 000 x 1,08 = 648 000
År 2: 648 000 x 1,08 = 699 840
År 3: 699 840 x 1,08 = 755 827
År 4: 755 827 x 1,08 = 816 293
År 5: 816 293 x 1,08 = 881 597 
 
Kanske köper man bostad och kommer inte ha så mycket kvar i rena pengar (fonder, sparkonto) om några år, man vet aldrig vad som händer men för att förstå hur mycket pengar faktiskt kan växa passivt så tycker jag ändå att uträkningen ovan är otroligt tydlig och motiverande. Tänk bara möjligheten att tjäna, 50, 60, 70 lax per år på börsen helt passivt, när man börjar närma sig trettio? Eller när som helst egentligen? Sån jäkla power, tycker jag. Om man vill börja skriva böcker, är trött på sitt 9-5jobb, inte mår bra, vill vara hemma mer med sina barn, vill göra en fet resa eller vad som helst. Man vet ju aldrig vad kompassen kommer peka i framtiden. Det är därför undanlagda pengar kan vara en sådan frihet!!
 
Bygger ni en pengamaskin?
 
 
Investeringar, Min väg mot miljonen | #pengamaskin #sparande | | Kommentera |

Ni som är kvar

Vad hände med min blogg?  antar att jag inte är så rutinerad. Typiskt med många av mina projekt är att motivationen är kortvarig. Något jag verkligen vill ändra på. kanske är det för att man pressar sig för hårt i början? Kanske blir det inte hållbart i längden? Långa välskrivna inlägg var och varannan dag verkar inte vara rimligt för en ekonomstudent som tränar 4 gånger i veckan och försöker behålla ett någorlunda socialt liv. Hehe.

Men!! Jag såg att några fortfarande kikar in här, vilket gjorde att lite av min motivation för bloggen återfann sig.  Jag saknar att skriva här. Jag saknar era kommenterar och få inspireras av er läsare. Så jag försöker igen men sänker ribban en aning, kvantitet före kvalitet, så får vi se hur det går.

Lyckligtvis är inte sparandet ett sådant projekt jag avslutat lika snabbt som jag börjat. Däremot har jag blivit mindre hård mot mig själv det senaste halvåret. Jag unnar mig mer och är mindre snål. Förut brukade jag spara mer än vad jag haft som mål. Nu ligger jag rätt precis på mållinjen, lite under, nu inför mitt 22 årsmål som infaller inom någon månad. Kan ni gissa vad målet är denna gång? Vad har ni för sparmål atm? 

Iallafall, de små utgifterna som tillkommit har absolut gjort skillnad i sparandet, men det är okej. Det är okej att inte vara perfekt och exakt. Mitt beteende har generellt blivit mindre kontrollerande sista tiden. Det är spännande hur ens beteende kan förändras på fler områden än man avsett när man börjar jobba med sig själv. Jag går hos psykolog och det gör verkligen skillnad på många fronter i mitt liv och i mitt beteende. Häftigt tycker jag! Är av åsikten att alla borde gå hos psykolog i princip. Bästa vägen till personlig utveckling. 

Jag har även mindre kontrollbehov över mina fonder numera. Det som händer får hända. Dessutom så tror jag att man ska resonera just på detta sätt för ett så bra resultat som möjligt, just vad det gäller fonder. Låt dem vara! Det mesta växer till sig med tiden. Under min 3 veckors utlandsresa nyligen så kollade jag inte börsen en enda gång, vilket jag är stolt över faktiskt!!

Allt för idag, hälsa mig välkommen tillbaka! Puss!!! 
Guiden - så blir du sparsam | | En kommentar |
Upp