Tjejer! Omprioritera pengarna!

Okej girls! Idag vänder jag mig till er. Jag vill prata om typiskt tjejiga konsumtionsfällor som fler och fler har för vana. Jag har pratat tidigare om att jag tycker att man som kvinna näst intill har en skyldighet att tänka på sin ekonomi, på grund av den maktfaktor som pengar är och den ökade makt vi som kvinnor behöver i samhället. I synnerhet tycker jag man ska tänka ett varv extra på dyr konsumtion som bara syftar till en mer attraktiv yta och är långt ifrån nödvändig.

Behöver du verkligen:

 

Som ni säkert kan lista ut så har jag aldrig gjort fransarna. Det är en på tok för dyr vana enligt mig - och börjar man är det ofta svårt att sluta eftersom ens egna fransar slits ut. Var tredje-fjärde vecka fyller man på fransarna och då är det någon hundralapp billigare än första gången. Men säg att man betalar ca 700 kr i månaden för att göra fransar regelbundet.

 

Tycker man fina naglar är viktigt så går det att göra sina egna naglar fina, långa som korta, med lite filning och ett billigt nagellack är du done. Precis som med fransarna förstör du dina egna naglar genom lösnaglarna. Det är svårt att sluta när du börjat.

Någon gång i månaden, ca 600 kr

.

 

Olika hårfärger varje säsong – En dyr vana många har som jag alltid haft svårt att förstå. En del skiftar ju även från blond till brunett och sedan tillbaka igen inom bara några månader – flera gånger per år. Jag tror att det ständiga behovet av förändring många gånger grundar sig i osäkerhet och att man då förmodligen aldrig kommer bli nöjd i en hårfärg ändå. Spara pengarna istället, det är en bekräftelse av bättre form! Säg att hårfärgning för många går på ca100 kr per månad.(om man tänker sig att någon färgning kanske sker på salong)

 

Haha, jag minns knappt senast jag köpte en skönhetsprodukt… Jo, det var en mascara på Primark i London, i februari. Den känns fortfarande som ny. Tänk ett steg längre vad det gäller hur mycket produkter du behöver. Använd klart ett balsam innan du köper ett nytt. Svårt att ange en genomsnittlig siffra men säg att många lägger 100 kr i månaden på skönhetsprodukter?

Dessa vanor utgör 1500 kr i månaden som många kvinnor hade kunnat spara. 18 000 kr om året. Det är ett rejält sparande! 

På 10 år blir det 180 000 och med normal ränta/avkastning blir det en bra bit över 200 000 kr. 

Kände ni igen er i någon av vanorna? Isåfall, skulle du kunna ändra en vana?

OCH GLÖM INTE: Sparande ger också kickar och har en bekräftande effekt eftersom du känner dig duktig, precis som när du känner dig fin i ett nytt läppstift eller får blickar när du gjort nya fransar. Men! Sparande ger förutom likvärdiga kickar även möjligheter och makt - det gör varken fransar eller läppstift. 

Kvinnor & pengar | #girls #money | | 3 kommentarer |

Börsen och event under hösten

På börsen så har jag suttit still i båten denna sommar, i stort sätt varken köpt eller sålt något större. Det har känts rätt surt de tidpunkter då jag förlorat 14 000 från hur jag låg till innan sommaren, men jag har suttit still iallafall. Har köpt på mig Didner & Gerge aktiefond och Swedbank robur technology i början av nedgången, några tusenlappar i varje. Har ni köpt på er något under sommaren?
 
Det har bara varit att bita ihop och hoppas på vändning denna sommar- och visst har vi fått en viss vändning denna vecka. Just nu ligger jag ca 8 000 back sedan sommarens början. Lite bättre än när det varit som sämst. Egentligen borde man bara sluta kolla varje dag och acceptera att vändingarna kan vara gigantiska från dag till dag, är helt enkelt ingen idé att grotta ned sig i det. Men men, vad gör man som nybörjade och nervig.
 
Är det något jag förstått så är det att man måste stänga av sina känslor och impulser och helt enkelt bara sitta still i båten under stormar, - om man ska bli en framgångsrik investerare över tid. Jag är faktiskt stolt att jag klarat min första "storm".
 
 Min "utbildning" i investeringar som jag försöker genomföra på egen hand har stått ganska stilla under sommaren. Men nu känner jag mig taggad att fortsätta! Jag har gått med i Unga aktiesparare nyligen och har faktiskt några event inbokade i höst:
  • 25 september - Aktiedag på svenska mässan. Här ska det föreläsas från flera företag, bland annat Cyxone. Kände inte igen så många andra namn men tänker mig att jag ska läsa på om några av företagen nu innan och på så sätt kunna lära mig mer och hänga med bättre på eventet. Jag behöver hitta aktier jag tror på och känner mig påläst om. Tror detta kan bli ett bra tillfälle! Jag kommer gå på aktiedagen ensam,  känns lite pirrigt.
  • Torsdagar för nybörjade - Start 14 september. Anordnas också av UA, för medlemmar.
  • 22 oktober - Unga aktiesparare håller i grundkurs. Detta blir nog allra mest lärorikt eftersom jag fortfarande är såpass mycket nybörjare på aktier. Tycker fonder känns otroligt mycket enklare i nuläget och vill komma loss med min ovana kring just aktier! Skulle verkligen vilja bygga stor kunskap, för att först och främst kunna skapa mig en grym utdelningsportfölj. Sen skulle jag även vilja testa att trada lite i framtiden. - Ett par små mål/drömmar jag har på akitefronten.
Någon annan som ska på något av dessa event? :) Grundkursen är gratis och öppen för alla, även för er som inte är medlemmar i UA. Så kan varmt tipsa alla att gå på den!
 
 
Guiden - så blir du sparsam | | 8 kommentarer |

Min väg mot miljonen - Delmål

Godmorgon! Tycker det blivit dags för ett inlägg i kategorin "min väg mot miljonen" där jag tänkte samla lite mer personliga inlägg om mig själv, mitt sparande och hur det går längst vägen mot målet.
 
Jag älskar delmål. Egentligen i alla sammanhang men i synnerhet i mitt sparande. Utan delmålen och min ekonomiska plan så skulle jag känna mig ganska vilse på väg mot mitt slutgiltiga mål. Delmålen får mig att tro på att det slutgiltiga målet kan bli verklighet även när det fortfarande ligger många år fram i tiden. Jag menar; EN MILJON. SJU SIFFROR.  Gigantiskt. Det kan kännas väldigt avlägset att motiveras av något som är så långt bort, men genom delmålen kontrollerar jag vägen mot mitt slutgiltiga mål, ser till så att det känns realistiskt. I nuet är mitt närmsta delmål alltid mitt fokus.
 
Det var faktiskt ganska nyss som jag satt och skissade på möjliga sparresultat de närmsta åren och kom fram till att miljonen vid 25 faktiskt var ett rimligt mål om allt går som det ska och inget förändras drastiskt. Tidigare har mitt sparande bara varit efter delmål utan något större belopp eller någon händelse som mål. Som jag skrivit tidigare så har tryggheten och friheten som sparade pengar innebär varit fullt tillräcklig motivation för mig. Men jag blev redigt stolt när jag insåg vad jag åstadkommit ekonomiskt för mig själv de senaste åren, och vilket gigantiskt mål jag möjliggjort för framtiden. Genom att bara leva livet som en (vanlig) hysteriskt sparsam 21 årig student med extraknäck i mataffär. Kan jag så kan ni!
 
 
 
Jag tror att de flesta behöver en roligare, mer konkret morot för sitt sparande än bara trygghet och frihet. Jag skulle rekommendera alla som inte finner motivationen till att spara att se över sina framtidsdrömmar och sätta upp ett konkret mål med pengarna. Det blir roligare då. Sen delar du upp det stora målet till SMÅ delmål (Viktigt!) minst på månadsnivå men kanske även mindre än så. Hur många uteluncher behöver du skippa i månaden för att kunna köpa lägenhet om 5 år? Ja, you get it. Vill slå ett slag för appen Dreams som är ett peppande sätt att börja spara till sitt mål. (Dreams är perfekt om man har svårt att komma igång. För den som är duktig på att spara är det bättre att välja konto med högre ränta, eller fonder). 
 
Jag kommer nå mitt nästa delmål nu i september - om inte börsen skulle gå käpprätt åt helvete dvs. Med vad jag har just i detta nu så fattas det bara några tusenlappar tills målet är nått. Sist jag nådde ett mål var vid årsskiftet om jag inte minns fel. Det var en underbar känsla då, och är en underbar känsla nu!
 
Belöning? Vi har funderat på en sista minuten i oktober men får se. Känner mig rätt mätt på sommar och ser fram emot en mysig höst med hemmafix och träning. I januari eller februari är jag garanterat trött på kylan så då bär det iallafall av i två veckor, till bali eller boracay tror vi.
 
Har ni också delmål eller några andra knep för att hålla motivationen uppe?
Min väg mot miljonen | | 6 kommentarer |
Upp