Extrajobb och OB-tillägg

Jag har blivit som en jobbcoach för några av mina vänner! Så nu måste ju även vi snacka extrajobb här på bloggen tycker jag. Det är så viktigt att göra det bästa av sin jobbsituation, även när man pluggar. Innan jag började jobba i butik hade jag inte koll på OB-tillägg och vilken skillnad det faktiskt gör. Har ni koll?
 
Alla som jobbar i butik har handelsavtal. Jobbar man med handelsavtal så har man dubbelt betalt på lördagar efter kl 12 på dagen, och dubbelt betalt hela söndagen. På vardagar så har man 50% mer betalt efter kl 18.00, och 70% mer betalt efter kl 20.00.
 
Mycket helgpass + handelsavtal = klirr i sparkontot. Vilket är precis vad jag skaffat mig! Jag har ju ett nytt jobb nu i matbutik. I november jobbar jag två hela helger och ytterligare en söndag. Alltså fem helgdagar x 8 timmar. För de 40 timmar jag jobbar är jag betalt för 80 timmar. Med min timlön på 125 kr + så tjänar jag då 10 000 kr innan skatt. HUR BRA??
 
Förutom helgdagarna brukar jag lägga till några kvällspass. Rekommenderar verkligen er som pluggar och behöver lägga mycket tid på plugget att jobba med handelsavtal. Man behöver lägga mindre tid på jobb utan att få mindre betalt.
 
Vill även slå ett slag för provisionsbaserade jobb! Och ett jobb med dåligt rykte - telefonförsäljare. Det var mitt första jobb och förblev mitt jobb i flera år. Gillar man sälj så är det inget tråkigt jobb, tvärt om! Du själv bestämmer din lön och för mig låg lönen på mellan 170-250 kr i timmen, i perioder ännu mer. När det var som bäst jobbade jag 12 timmar i veckan och fick ut runt 11 000 - 12 000 kr efter skatt.
 
Summan av detta är att jag rekommenderar er extrajobbare att inte bli kvar inom exempelvis hotell-resturangavtal om ni inte brinner för branschen. Vill ni tjäna några extra slantar så gör ni det bättre med handelsavtal. Håll dig informerad om skillnader mellan olika jobb och våga testa på nya saker! Släng ihop en bunt cv och gå runt till några butiker och säg hej!
 
 En peppande bild på det! Vad passar bättre mitt i veckan, mitt i terminen, mitt i höstrusket?
 
Har ni några tips på hur man som bäst tjänar extrapengar? Vad jobbar ni med?
 
 
Guiden - så blir du sparsam | | 2 kommentarer |

Kinafond och portfölj

Kanske är dags för en uppdatering av min portfölj! Ni vet ju att en räntefond tog plats i min portfölj nyligen, den ligger i AF-kontot (aktiefondkontot). Efter det har även en kinafond flyttat in på mitt ISK (investeringssparkontot). Jag kommer fylla på denna fond över tid. Jag tror verkligen på asien och håller därför även på att fylla på i min asienindex-fond Swedbank robur access asien.
 
Jag har ju även ett sparkonto på avanza som ni ser. En summa redo att handla för om en ordentlig nedgång slår till. Tycker dock att räntan på 0,5% på collectors sparkonto känns väl låg för att ha 50 000 liggandes. Skulle nog ändå inte våga köpa för så mycket vid eventuell nedgång så känns lite onödigt att ha så mycket där. Kommer nog ta 10k av det kontot till att köpa mer av räntefonden. Sedan åker nog 10k in på något av mina andra konton utanför avanza, kanske 4spar.
 
Såhär ser det iallafall ut just i detta nu:
 
 
 
 
Några tankar om min portfölj? Vad har ni på gång på börsen?
 
Ha en fin helg!!
 
 
Guiden - så blir du sparsam | | En kommentar |

Fonder vs. Aktier

Hej på er! Jag vill börja med att säga att jag varit krasslig till och från och även jobbat en del kombinerat med tentaperiod, därav dålig prioritet för blogg. Mitt mål är att uppdatera med åtminstone två ordentliga inlägg i veckan och kanske något lite enklare inlägg utöver det. Så ni vet!
 
Nu till dagens ämne. - Sedan jag blev aktiv på börsen så har min strategi varit learning by doing. Jag har pysslat med både fonder och aktier. Idag vill jag skriva om något som jag verkligen lärt mig under det knappa år som jag hållit på - fonder är sjukt mycket lättare att lyckas med än aktier. Man måste vara betydligt mer påläst för att lyckas med akiter. Det är massor av faktorer att ta hänsyn till som påverkar huruvida dina aktieköp blir lyckade.Dessutom måste du har mer koll på dina aktier. De bredare fonderna kan sköta sig själva på ett helt annat sätt. 
 
Här nedan kan ni se mina aktieportföljers utveckling på såväl avanza som nordnet, lägg även märke till mina fonders utveckling som väger upp utvecklingen till nästan 9% uppgång sedan köp, det är annat än aktierna! tur att man ändå har förhållandevis små summor i aktier. Kommer inte köpa mer innan jag lärt mig mer!

Vad behöver man kunna för att lyckas med aktier (vad vill jag lära mig)?
  • Först och främst så behöver du ha koll på hur man analyserar ett bolag. Hur man läser en årsredovisning tillexempel. Hur marknaden för branschen ser ut och dylikt.
  • Att bevaka och köpa i exakt rätt läge är också viktigt, och därmed också förstå vad som är ett bra köpläge för den specifika aktien. Kunna läsa av aktiens utveckling och dylikt är därför nödvändigt.
Jag kan inte ovanstående. Jag vill lära mig och jag tar små steg i rätt riktning. Jag stressar inte fram någonting och är i nuläget nöjd med att ha största delen av mitt kapital i fonder. Det har gått utmärkt som ni ser!
 
Är ni duktiga på aktier? Kör ni både aktier och fonder? Dela gärna era tankar!
 
 
Investeringar, Min väg mot miljonen | | 6 kommentarer |
Upp