Veckans sparsmarta

 • Tagit med termos och matlådor till skolan varje dag. Tycker faktiskt det har fler fördelar än det ekonomiska. Skönt att kunna sätta sig var man vill och äta i lugn och ro. Skönt att ha kaffet tillgängligt på lektionen och slippa på till caféet för att fylla på  en gång i timmen.
 • Att slösa är visserligen aldrig sparsmart - men ibland måste man. Då är det viktigt att slösa på ett genomtänkt sätt. Jag behövde höstkläder och begav mig därför till min guldgruva, min favoritsecondhand som är sanslöst billig och BRA. Utifrån min kapselgarderob blev ett ett par enkelmatchade mörkgrå kostymbyxor och en svart kavaj med gulddetaljder. 40 kr gick de på tillsammans, så värt!!
 • Kollade upp Willys erbjudanden för veckan och insåg att det fanns mycket vettigt, dessutom hade jag fått en värdecheck, så blev en billig, sparsmart veckohandling.
\n\n

\n

Har ni gjort något sparsmart de senaste dagarna? 

Guiden - så blir du sparsam | | Kommentera |

Kvinnliga "must have´s"

Har ni tänkt på att konsumtionssamhället i hög grad riktar sig till kvinnor snarare än till män? Så som den gigiantiska skönhetsindustrin som ut i sin spets konsumeras av just tjejer och kvinnor. 
 
Skönhet är en bred kategori innehållandes en massa "kvinnliga behov". Inbillade behov som normaliserats genom bland annat reklam och sociala medier. Som tjej är man helt överöst av "must have´s" och förväntningar kring sitt yttre. Här är några saker vi tjejer förväntas konsumera och därför ofta konsumerar och till och med älskar att konsumera: 
 
 1. Kläder - den genomsnittliga kvinnan shoppar betydligt mer än den genomsnittliga mannen - och som kvinna förväntas man att göra det i en annan utsträckning. -Trenderna svänger kraftigare och vi manas därför köpa nytt
 2. Underkläder och badkläder - vad har killar, ett till två par badshorts typ? 
 3. Skor - tjejer i 20-åldern: ett par nya heels per utgång (kanske inte men nästan). Kontra killar som möjligtvis överväger att köpa ett par nya skor när dom gamla gått sönder (om ens då)
 4. Träningskläder - "outfiten till gymmet är minst lika viktig som prestationen." hur många skriver under? OCH kan vi prata om vad träningkläder kostar??? ursäkta men vem lägger typ 700 kr på ett par tights? (Uppenbarligen en hel del då det är vad ett par snygga tights kostar)
 5. Märkesväskor - helt rimligt att tillägna 5 års sparande, en väska är ju FAKTISKT en investering :) 
 6. Smink - fan va dyrt det är med en sådan basic grej som sminkborstar? helst ska alla produkter vara lyxiga, typ från sephora. Bara där ryker väl någon lax i månaden?
 7. Ansiktsprodukter - nattkräm, dagkräm, antiage, brun utan sol, ansiktsmask (home spa) 
 8. Kroppsvård - scrub, (mer home spa), BUS, diverse bodybutters med olika doft beroende på tillfälle, sololjor
 9. Spray tan - gärna innan utlandssemester (?) 
 10. Hårstylingsprodukter - Listan kan göras lång, obligatoriska torrshampot, hårspray, vårdande serum.
 11. Hårstylningsmaskiner - hur många män har en locktång/plattång/hårfön/våffeltång etc etc. 
 12. Frisörbesök - får det lov att vara extensions för en halv förmögenhet? Eller kanske bara blondering, ombre och lite slingor? - Det blir 3000 kr tack. 
 13. Ögonfransförlängning - var tredje vecka är det dags för påfyllning. 
 14. Nagelprodukter - minst 5 nagellack per säsong. Vem hinner använda de mer än en gång innan de torkat?
 15. Handkräm - ja man måste ha en särskild kräm till händerna 
 16. Nagelförlängning - och diverse nagelvård, nagelbanden måste också vara on top 
 17. Fotvård - hur många produkter behöver en (kvinnas) fot? Och behandlingar? 
 18. Fotkräm - jadå, också en särskild. 
 19. Fillers - var kan man inte göra fillers nu för tiden? (obs! gå inte in och kika på klinikernas hemsidor, jag utlovar dig ett plötsligt stort missnöje med allt från din haka till nästipp, vips så har du nästan bokat tid!!!) 
 20. Plastik - kan sluka ett fett sparkonto snabbt, framför allt nu när rumpförstoring (eller bbl) blivit poppis 🤷 när hakar killarna på den trenden? 
 21. Kosmetiska tatueringar 
 22. Övriga skönhetsbehandlingar - typ vaxning, nopping av ögonbryn, ansiktsbehandlingar 
 23. Tandvård - tandblekning, kanske en betald tandställning i vuxen ålder bara för att rätta till en liiite sne framtand och bli "som en helt ny människa"
 24. Reklam - Inte minst alla tidningar och böcker som tjejer och kvinnor köper i syfte att välja rätt produkt och använda den på rätt sätt, av allt ovanstående. 
Något jag glömt? Listan kan säkert göras betydligt längre. Jag tror att det är viktigt att få syn på vad man som tjej har för konsumtionsvanor just för att det förväntas av en som tjej. Och att man inte bara köper samhällets förväntingar utan vågar bestida dem, får distans och hittar vägar runt allt ytligt man blir överöst av, även om det ibland kommer från bästa kompisen eller är en trend i hela tjejgänget. 
 
Mina största laster från listan: Ska jag vara ärlig så är jag sugen på att konsumera ungefär alla punkter. Hade de varit gratis hade jag inte tvekat till varken fillers eller ögonfransförlängning. Men så roligt ska vi inte ha. På grund av den faktiska kostnaden så skriver jag under på väldigt få punkter - min ytliga sida skriker inte högre än min sparsamhet helt enkelt. 
 
Måste jag ändå säga någon last så är det: Helt klart skor, har fler par än jag behöver - men inget överflöd. Smink gillar jag, men är rätt säker på att de smink jag äger gott på några större pengar då det är billigt smink som dessutom oftast inhandlats på rea. Kläder köper jag så mycket second hand så det knappt kostar något i stort. 
 
Saker jag inte äger: i nuläget äger jag ingen ansiktskräm utan bara någon bodybutter och bodylotion jag fått i julklapp. Jag äger inte några kropps eller ansiktsskrubbar, handkräm, jag har inte köpt nya underkläder så länge jag kan minnas men de jag har funkar bra, jag har inga äkta märkesväskor, jag äger inget torrshampo och ingen hårspray, ingen locktång, plattång eller ens hårfön
 
Behandlingar jag inte gjort: Aldrig fransar, naglar, fillers, jag har knappt vart hos frisören - senaste gången var många år sedan. 
 
 
Har ni några laster från listan och vad upplever ni från er omgivning? 
 
 
Guiden - så blir du sparsam | | Kommentera |

Vad behöver du för att börja spara?

Innan det gör någon nytta att prata om sparknep och investeringar så behöver du hitta din inre glöd – den som ska få ditt hjärta att klappa extra hårt för de där insparade kronorna. Kanske har du den redan. Den där tydliga meningen med ditt sparande. Kanske är det frihet, en bil, resor, ett bröllop eller något annat personligt som just du drömmer om och som kräver ett sparande. Med utgångspunkt i mig själv vill jag ge er läsare lite inspiration. Följande brinner jag starkt för i mitt sparande:

Frihet
Jag vill inte vara tvungen att jobba i framtiden. Kanske kunna jobba deltid, ta lite extra semester då och då eller vara föräldraledig länge. Gå i pension tidigare. Kunna välja riktning i livet oberoende av ekonomiska krav. Kunna välja att skriva, måla eller resa en tid i livet utan att behöva oroa mig för att pengarna inte räcker till. Detta mål handlar dels om sparande men det driver också på mitt intresse för fonder och övriga investeringar. Att få mina pengar att jobba för mig och ge mig utdelning i framtiden. 

Barn
Jag har alltid velat skaffa barn. Helst inte allt för sent i livet. Kanske om bara några få år. Ibland tänker jag på mina framtida barn när jag lägger undan några extra kronor. Jag vill inte att en graviditet ska betyda ekonomisk stress för mig. Jag vill ha råd med allt som en bebis innebär. Kanske kan jag även uppnå målet att ha möjlighet att vara hemma mer med mitt barn och aldrig behöva oroa mig för pengar. Låter inte det eftersträvansvärt? Att slippa jobba ihjäl sig och ha tid att uppleva de värdefulla småbarnsåren. Om du redan har barn så kanske mer tid med barnen också kan vara en viktig morot till sparande.

Boende
Jag och min pojkvän bor i en underbar lägenhet sedan ett år tillbaka som många gånger förmedlar livskvalité. Men ännu mer drömmer jag om den dagen när vi förhoppningsvis kan köpa oss ett hus på en havstomt inte allt för långt från staden. Jag drömmer om alla de där villa-bekvämligheterna som faktiskt gör det lättare att njuta av livet. Att känna havsdoft när man slår upp altandörren. Att kunna gå ner till bryggan i badrock på ett morgondopp och sedan dricka kaffe på en morgonsolig altan. DET motiverade mig att hoppa över latten på väg till skolan idag.

Båt
Märker ni att jag älskar havet? Tänk att kunna ha en liten båt med sovhytt och kunna besöka öde öar. Picknicka ensamma på soliga klippor och kunna sova ute i det fria på vågorna.

En bra idé när ett mål känns långt borta är att omvandla värdet på målet till värdet på en utgift som är en last för dig

En weekend resa till london, paris eller barcelona, eller en vecka till solen: värde omkring 3000 kr, motsvarar:
100 st koppar kaffe/brukar nocco á 30 kr.
50 st uteluncher á 60 kr.
10 tröjor till värde av 300 kr st.

En rimlig kontantinsats 200 000 kr:
Ögonfransförlängning var 4de vecka á 1000 kr och nagelförlängning var 4e vecka á 500 kr kostar tillsammans på 10 år ca 200 000 kr. Mycket pengar i längden.

200 000 är även ungefär vad uteluncher 5 gånger i veckan i 10 år uppgår till.

Detta var några allmänna exempel på laster. Själv har jag nog inte direkta ”laster” som stör i den utsträckningen att jag behöver göra mig av med dem. Det har jag redan gjort för länge sedan. Ibland har jag gjort mig av med för mycket. En viss måtta slöseri behöver även den bäste i vardagen.

Har du några laster. Väskor? Märkeskläder? Träningsprylar/pt-pass? Onödigt dyra gymkort? Lån eller abonnemang som du kan förhandla ned? Ta en funderare och hitta motivation i omvandling till sparmål.

Trevlig kväll!!

(just det glömde säga, i´m back bitches, enyoy!)

Guiden - så blir du sparsam | | Kommentera |
Upp