Frihet

Viktigt att komma ihåg, ialla fall för mig, är att målet med mitt sparande är frihet. Med frihet menar jag tid till det jag VILL göra, inte till att göra ingenting, inte för det mesta iallafall. Saker jag vill göra i min frihet är - skriva två böcker med två helt olika teman. Måla. Jag vill lära mig om aktier och jag vill ha tid till mer personlig utveckling. Jag vill träna mer och börja dansa. Njuta av natur och resa. 

Tidigare har jag sett denna frihet som något långt fram i tiden. Men jag börjar inse att den kanske faktiskt ska portionernas ut lite mer. Och få högre prioritet i nuet. Att jag ska stanna upp och belöna mig med frihet påväg mot målet. 

Ständig frihet ligger absolut långt fram i tiden. Men en hel del frihet nu på sommaren känns rimligt, nu när jag dessutom är halvägs mot mitt sparandemål. Jag börjar känna mig värd att unna mig frihet här och nu. Nu när man faktiskt vet att man lever. 

Det blir ju märkligt att ständigt springa på i ekorrhjulet om det man jobbar mot är just frihet. Då betyder det ju att man inte gör det man vill i livet här och nu. Förstår ni mig? Risken om man inte kan unna sig frihet i nuet är att man aldrig kommer kunna det. Att man alltid sätter nya ekonomiska mål och fortsätter jobba även när man skulle kunna sluta. Den vägen vill jag inte gå i livet, bara om jag skulle älska mitt framtida jobb så otroligt mycket att jag genuint ville fortsätta av den anledningen. Det viktigaste är att vara lycklig, inte att vara lyckad. Även om det ena ofta leder till det andra, man behöver ju faktiskt pengar för att påkosta sig frihet. 

Det blir iallafall inget tungt sommarjobb för mig i år. Jag har redan njutit mycket av de härliga sommardagar vi fått och det ska jag fortsätta med. jag känner mig tacksam för att jag kan njuta och inte bara prestera. 

Jobbar ni mycket i sommar? Guiden - så blir du sparsam | | Kommentera |

Var går gränsen för sparsamhet?

Jag har märkt att det är väldigt stor skillnad från person till person var gränsen för en sparsam livsstil går, är det okej att bry sig om några kronor? Svaret skiljer sig, precis som hur hög smärttröskel man har för snålhet. Vad är okej snålhet och vad är omoraliskt? 

Dessa bitar hänger ihop, gissar jag. Är man mer sparsam är man ofta även mer snål och då har man nog även lättare att hantera snålhet från andra personer. 

Att ta emot och inte bjuda igen tycker jag är en riktigt dålig egenskap. Att glida på någon annan är inte bara snålt utan utnyttjande. Man ger och tar. Men jag tenderar inte att vara den som är först med att ge gåvor eller bjuda till exempel. Det är inte heller viktigt för mig att mina vänner är superbjussiga som personer. Jag tycker inte det säger jättemycket om en person. För mig duger det bra att var o en betalar för sig själv för det mesta. Men jag känner mig osäker och flexibel i mitt tankesättet. Hur tänker ni? 

En situation jag däremot ser som självklar;
Om en vara som skulle vara rabatterad går in för orginalpris säger jag alltid till - oavsett summa. Jag som själv jobbar i butik vet att det går snabbt att rätta till, och själv stör jag mig inte på när kunder påpekar sådant. Det är ju jag som sitter i kassan som har agerat fel, och om inte annat är det en principsak att rätt ska vara rätt, kan jag tycka. Bara man säger till på ett trevligt sätt. 

Jag tycker inte alls det är konstigt att bry sig om några kronor eftersom ett otroligt viktigt resonemang i min sparsamma livsstil är just "många bäckar små" . Sedan är det en annan sak om en vän hade "lånat" några kronor, då skulle jag såklart strunta i att få tillbaks dem, och förhoppningsvis gäller samma sak åt båda håll. 

Det är också en annan sak om 10 kr extra kan skapa stor njutning. Till exempel genom en kopp kaffe med påtår på skolan. För ett halvår sen köpte jag aldrig den kaffen, nu sker det flera gånger i veckan. Jag har mjuknat i min strikthet. Men att spendera 10 kr helt i onödan, utan någon tillfredsställande för mig själv eller för någon annan, det skulle jag inte låta hända. Rätt priser ska vara rätt. Rabatter ska gå in rätt. Helt onödiga småköp ska undvikas. Var går eran gräns? 


Guiden - så blir du sparsam | | Kommentera |

Instagram: Miljonista

Tänkte köra igång en Instagram där vi kan köra lite utmaningar, snabbtips, enkel inspiration, billiga recept och annat vardagspepp. Följer tillbaka er som följer mig, så nyfiken på vilka ni är! 
 
SÅ in och följ med er!! 
 
Miljonista@instagram 
 
Btw, har ni bloggar får ni gärna länka de också i kommentarsfältet!
 
Ha en härlig måndag i solen
 
 
Guiden - så blir du sparsam | | En kommentar |
Upp