Kreativitet i sparsamhet

Frågan "känner du att du lever när du är sparsam?" har jag stött på från bekanta och närstående, och den dyker än mer ofta upp i economista-gruppen som jag är medlem i på facebook. Senast igår skrev någon ut i princip denna fråga i gruppen, en fråga som fick många briljanta svar i kommentarsfältet. Bland annat var det någon som skrev att sparsamhet tagit fram hennes kreativa sidor. Det tyckte jag kändes on point och jag relaterade verkligen. Som sparsam får man ofta kommentarer om att man bör ”leva lite mer” bör unna sig mer, att man faktiskt bara lever en gång. Men faktum är att jag inte tycker att jag lever mindre utan jag tycker att jag lever MER då jag lever ekonomiskt. Man blir så otroligt mycket bättre på att uppskatta det goda som är gratis i livet. Jag upplever att man blir mer kreativ och kommer på nya och BÄTTRE sätt att leva om man måste göra det utan konsumtion. 

Konsumtion är en (o)vana 
Jag är en sådan som i stort sätt aldrig shoppar något dyrt och absolut aldrig spontanköper smågrejer som enenergidryck eller dylikt, ALDRIG. Jag har tillexempel aldrig druckit en nocco och det händer kanske max en gång per år att jag köper någon annan form av läsk. Det betyder å andra sidan att det är oerhört lyxigt och lyckohöjande för mig de ytterst få gånger jag unnar mig en läsk. Jag brukar se det som att de gånger jag låter bli att köpa något så investerar jag i den stunden när jag till slut unnar mig, som då kommer kännas mycket mer speciell. Vad vore en fika på café om man fikade flera gånger i veckan? Det är lätt att skämma bort sig själv till den nivån att allt roligt (och dyrt) inte är lustupplevelser längre utan snarare vardagsmat.

För att ändra sin livsstil och bli mer sparsam tror ja det är otroligt viktigt att förstå att vad man upplever som lustupplevelser handlar om vilka vanor man har OCH att vanor alltid går att ändra. Man bör även vara beredd på att det kan vara jobbigt i början och det kan förmodligen bli tidskrävande och ansträngande innan någon med vana av att konsumera, känner sig lika glad i livet som sparsam. En alkoholist lär efter den hemskt krävande avvänjningen må mycket bättre som nykter - för att dra en hård jämförelse.

”Det bästa i livet är gratis”
Jag tänkte försöka sätta ord på vad jag menar med att kreativiten ökar då man lever sparsamt. Vad är det då man kan göra som faktiskt är gratis?  Hur kan man vara riktigt sparsam och en riktig livsnjutare på samma gång?

  • Ta tillvara på nuet – Det låter klyshigt men jag tror inte att människor tar tillvara på nuet tillräckligt. För mig njuter jag oerhört mycket av att ta tid på mig på morgonen, göra en riktigt stor frukost på sängen och titta på en väl utvald serie eller film. Detta har jag gjort några gånger i veckan i stort sätt hela livet och det slutar aldrig att ge livsnjutning. I stort sätt gratis underhållning! Att åka buss är även något jag kan ta tillvara på, lyssna på min faoritmusik, tänka på mina visioner och mål eller bara drömma mig bort genom fönstret. 

  • Träna – Är i och för sig inte helt gratis om man vill ha tillgång till gym, men det finns billiga gym och man kan ju även träna hemma eller gå ut och springa. Jag skulle aldrig kunna sluta träna, det ger verkligen en naturlig kick! Jag känner mig finare, starkare både fysiskt och psykiskt och piggare då jag tränar regelbundet. Jag tror verkligen kicken efter ett skönt träningspass kan vara en bra ersättare för kicken från en shoppingrunda. Det kan vara bra att succesivt försöka byta en vana mot en annan om man vill ändra sina beteendemönster och börja dra ner sina utgifter.
  • Gör goda middagar hemma – det behöver inte vara dyrt. Personligen är jag ett stort fan av pasta och tomatsåser av olika slag, bulgur är ett nyttigt och billigt altenativ. Men mer om matvaror i ett annat inlägg! För att en middag hemma ska bli så mysig som ett restaurangbesök vill det förstås till att man anstränger sig lite med dukningen och har det städat, kanske lite mysbelysning. Hemma kan man prata ostört om allt, maten kan kosta oerhört lite och följa dina smaklökar på pricken. Och man kan äta så mycket man orkar. Inget annat än livsnjutning!

  • Picknick – Att åka ut till havet en solig dag med en picknickfilt, baguette, vattenmelon och lite annat gott och slappa slår ju uteserveringar alla dagar i veckan enligt min mening, och det kostar över lag oerhört mycket mindre.

  • Promenader – Alltså det finns inget mysigare du kan göra med en vän än en lång kvällspromenad runt hela staden. Det är så lätt att prata om allt mellan himmel och jord när man traskar runt tycker jag, samtidigt som man inte spenderar en enda krona, och får motion på köpet.

 

Guiden - så blir du sparsam | | Kommentera |

Äta ekonomiskt

En fast utgift som vi alla har är maten vi äter. Vill man komma igång med sitt sparande så kan just utgifterna kring maten vara viktiga att se över.Jag är duktig på att handla ekonomiskt och tänkte dela med mig av vad jag tycker är viktigt. 
 
Var handlar du?
Till att börja med skulle jag säga att det är oerhört väsentligt VAR man handlar. Min personliga favoritaffär är Lidl. Jag tycker dom har fullt tillräckligt sortiment på de flesta fronter, och endast ibland behöver jag kompletera från någon annan affär, förslagsvis willys. Lidl har bred grönsaks-och frukt avdelning, bra mejeri och oftast lite roliga nyheter på extrapris. Det jag oftast behöver komplettera med är bönor och linser(!!) som vi äter mycket av. 
 
Vad handlar du?
Självklart så är det väsentligt vad man handlar. Det är så enkelt som att hålla koll på prislapparna och jämföra kilopris. Ett jättebra tips är att bli medlem i alla mataffärer man kan tänkas handla på och handla det som är på extrapris vecka för vecka. 
 
När handlar du?
Jag har tänkt att komma igång mer med veckohandling och matsedel som jag tycker verkar vara ett vinnande koncept för att hålla nere matkontot. Genom att helt enkelt förbereda veckans matsedel och bara handla en gång i veckan tror jag man köper mindre onödigheter och dessutom ser till att all mat som köps hem används. Jag kommer lägga ut min lista för veckohandling när jag skapat mig en sådan. 
 
Släng INGEN mat!
Se till att ha koll på maten som finns i kyl. Är något påväg att bli dåligt? Planera närmsta måltid så att den matvaran kan användas snarast. Har bäst före datumet gått ut, smaka innan du slänger!
 
Matsmart | | En kommentar |

Det är aldrig för tidigt att bli rik

Att tycka att sparande inte passar sig för tillfället, att ha många bra ursäkter till varför det kommer bli lättare att spara senare, att helt enkelt skjuta sparande framför sig tycker jag verkar vara en anledning till att just inget blir sparat för vissa personer. 

Fattig student? Låt oss ta studenter som ett exempel. För många studenter skulle jag vilja säga att bra förutsättningar finns för att påbörja uppbyggnaden av en buffert och en god ekonomi. Många har inte alltid plugg upp över öronen, utan ibland inga lektioner och mycket dötid. Dessutom bor många hemma eller i ett enkelt eget boende som kanske inte kostar så mycket. Man har oftast bara sig själv att försörja om ens det. Såklart så finns inte alltid dessa förutsättningar, men allt för ofta så tror jag att studenter förbiser de goda förutsättningarna och ser sin privatekonomi som ett senare kapitel som omöjligt kan påbörjas innan plugget är avklarat. Som att man måste ha ett heltidsjobb i sin drömbransch för att börja tänka på att bli rik (?). 

Jag tror att detta tankesätt är farligt och riskerar bli något man fastnar i även efter pluggtiden. Det kommer alltid vara enkelt att komma på ursäkter för att inte spara.

Jag skulle vilja dra det ännu längre och säga att det blir svårare att spara efter studenttiden när dina utgifter är högre och din ingångslön kanske inte är så fantastisk som du väntat dig. När lönen väl blir lite finare efter några år så har du kanske träffat den rätta och ska få barn om några månader. Och sen då? Sen följer först en dyr bebistid med föräldraledighet, minst 18 år av ett dyrt försörjande av ett eller flera barn, större bostad och mängder av kontinuerliga helt nödvändiga inköp för barnets räkning, blöjor, tusentals blöjor. Ni kanske blir i behov av bil. Och plötsligt så äter alla fasta utgifter upp stora delar av er inkomst. Sparandet får vänta tills barnen blir äldre.

Och kanske är det då många faktiskt får tummen ur och börjar, när de passerar 40, får ålderskris och barnen flyger ut och man börjar tänka på pensionen. Det är självfallet bättre sent än aldrig, men det är bättre att börja så tidigt som möjligt, i synnerhet om man har ambitioner om att spara ihop några stora pengar. Börjar du exempelvis investera som 20 åring så har dina investeringar förmodligen legat och jobbat för dig och gjort dig ganska rik vid 40 årsåldern.

Mitt absolut allra mest slagkraftiga råd för att "bli rik" är faktiskt att inte skjuta upp det. Se möjligheterna i det lilla du har. Till en början kanske det handlar om att spara några hundralappar i månaden. Det blir stora pengar snabbt. Läser du dessutom på lite om investeringar och låt säga lägger dessa hundralappar i en indexfond långsiktigt så kan du räkna med att det blir ganska stora pengar efter 10 år. När man satt igång ett visst sparanade tror jag ofta att man blir mer medveten om hur man lever och med stor säkerhet hittar vägar att kunna spara mer, månad för månad, år för år.

Att vara ekonomisk är en vana, en livsstil man kommer in i och lär sig allt mer av. Har du inte lyckats vara ekonomisk med med en låg inkomst så kommer du förmodligen inte lyckas vara ekonomisk med en hög inkomst heller. 

Guiden - så blir du sparsam | | 3 kommentarer |
Upp