Uppfostra ekonomiskt

Jag har tänkt mycket på varför vissa människor blir sparsamma och andra inte. Varför vissa lockas betydligt mer av konsumtion och trots höga löner inte kan hålla i sina pengar.

Jag blir imponerad av föräldrar som redan vid sina barns tidiga år börjar praktisera ekonomi och sparsamhet. Föräldrar som avlönar barnen för hushållsarbete – lär barnet att pengar är något man arbetar hårt för, och brer vägen för ett framgångsrikt yrkesliv. Föräldrar som plockar fram ”barnvänliga aktier” som cloetta eller ett häftigt bilföretag för att inspirera sina barn till tidiga investeringar. När jag läser om femåringar som självmant ber att få kolla sin aktieportfölj vid dagens slut så tänker att jag kommer göra likadant när jag blir mamma, så att även min framtida unge kommer rycka mig i tröjärmen för att prata börsutveckling. Man kan ju knappt inte tro annat än att ett sådant barn ska gå en ekonomiskt framgångsrik framtid till mötes. Eller?

Det enda som talar emot detta är för mig frågan: Blir godiset kanske godare om man bara får äta det på lördagar? Tanken slår mig att barn som blir hårt hållna med pengar kanske kommer bli ”trotsiga” den dagen de kan köpa allt som de inte kunnat köpa innan. Den dagen ingen håller dem tillbaka och svälten är slut. Blir inte maten då otroligt åtrånsvärd?

Utgår jag från mig själv som blivit väldigt sparsam så har jag aldrig varit hårt hållen med pengar. Jag fick en bra slant till det jag behövde när jag var barn. Kände sällan att jag ville eller behövde ha mer. Jag har sparat pengar så länge jag kan minnas, innan man hade bankkonto hade jag alltid en spargris eller en kista med sedlar som fylldes på snabbt. Men då och då gick sedlarna åt, till dyrare kläder och en och annan teknikpryl. Att vara långsiktig och spara till trygghet kom senare.

Jag behövde inte sköta hushållsarbete och dylikt när jag var yngre, skolan är det enda jag blivit pushad med för att få högre månadspeng. Jag tror verkligen att man blir mer arbetssam enda in i benmärgen som vuxen om man lärt sig tidigt att vissa sysslor är obligatoriska. Tar man disken tre bestämda dagar i veckan under sin uppväxt så lär man sig att ”bara göra det” utan tjafs. På samma sätt som man ska kunna utföra ett arbete i vuxen ålder – vara arbetssam och tålmodig utan att tappa motivationen. Saker jag tror mig fått öva upp på egen hand mer än de flesta.

MEN! Arbetssam är sannerligen inte samma sak som sparsam. För att bli sparsam tror jag att det är en viktig ingrediens att lära sig att pengar kommer av arbete, en annan rolig och motiverande ingrediens är säkerligen aktier i tidig ålder, men kanske är inte dessa de viktigaste ingredienserna för att fostra en sparsam vuxen. Ett barn kommer alltid ta efter sin förälder. För att grundlägga ett barns värderingar betyder föräldrarnas handlingar mer än orden de säger. Det tror jag väldigt starkt på. De flesta som tänker mycket kring ekonomisk uppfostran har säkerligen en ekonomisk ådra själva.  Men ibland tror jag inte att det räcker.

Har man gott om pengar, som många vanliga svenssons har, så kan man både resa flera gånger om året, köpa fina barnkläder, äta ute eller take away ett par gånger i veckan och samtidigt spara undan en slant. Bara genom att överhuvudtaget spara pengar så sticker man nästan ut från normen, 35% av Sveriges befolkning sparar inte överhuvudtaget. Av de 65% som faktiskt sparar så är det genomsnittliga beloppet att spara 2000 kr. Jag tänker att  detta inte är särskilt mycket med tanke på vilken inkomst och livsstil de flesta har. Jag tror att många av de som sparar, sparar just på grund av att en slant finns över trots en normativ livsstil, att man helt enkelt sparar restbeloppet vid månadens slut.

Så vad händer då med ett barn som rest runt halva jorden vid 10 års ålder, ständigt ätit take away och fått nya kläder innan de gamla blivit slitna. Barn som även har fått utföra hushållsarbete och som köpt sina första aktier vid fem års ålder. Barn vars föräldrar sparar, men bara för att pengar finns över. Vad händer när man sedan ska stå på egna ben?

Jag tror att vanorna av hög materiell standard och ständiga konsumtionsupplevelser kommer väga tyngst. Man vänjer sig. Uppväxtens normer grundlägger vad som gör att du känner dig trygg och lycklig – helt enkelt vad som ger dig tillfredsställelse.  Vanor är ALLT. Vad var pengar för dina föräldrar? Först konsumtion, sedan sparande? Då kommer du förmodligen fungera likadant innan du börjar utmana dina normer. Som ung  individmed låg inkomst kommer take away och nya kläder konkurrera ut sparande, och bara om din lön någon gång tillåter båda delarna så kommer du börja lägga undan. 

Hur uppfostrar man då en ekonomisk vuxen? Ja, den frågan är inte den lättaste att svara på. Jag har tänkt mycket på hur jag ska överföra mitt ekonomiska tänk på mina barn. Funderat på vad i min uppväxt som gett mig min sparsamma ådra. Jag har inga svar men några reflektioner.

Jag tror att grunden i min sparsamhet kommer ur att pengar aldrig varit särskilt viktigt för mina föräldrar. Vi har inte behövt mycket pengar för att leva ett bra liv, mina föräldrar var kreativa i min uppväxt, vi gjorde mycket närliggande utflykter i naturen, jag blev uppmuntrad att uppskatta det lilla i livet, djur och natur, att måla och skriva. Vi reste inte ofta utomlands. Mina föräldrar brukade inte heller ta med mig på shoppingrundor eller varuhus. Mitt liv var helt enkelt ganska fritt från konsumtion. Jag vande mig aldrig vid att lycka är konsumtion.De allra flesta har högre grad av konsumtion i sin uppväxt, då får man göra jobbet själv och ändra sina vanor som vuxen, det är såklart mycket svårare men det går.

Något annat som jag tror är en viktig ingrediens ur min egen uppväxt och som går lite hand i hand med föregående exempel, är att mina föräldrar varit normbrytande på flera sätt. Hela min familj är exempelvis vegetarianer, och sticker även på andra sätt ut från normen. Jag har lärt mig att man inte behöver göra som alla andra, att man kan gå sin egen väg. Jag tror att det är en viktig anledning att jag vågat hoppa över de dyra märkesväskorna, och kunnat tacka nej till utelunch – att jag många gånger vågat göra tvärt emot de flesta andra. Kunnat stå för min sparsamhet. Jag är medveten om att det kan gå över gränsen och såklart måste man gå en mellanväg mellan social anpassning och den egna viljan. Det är inte alltid lätt och jag lyckas inte alltid. Min utmaning är att jag måste tillåta mig själv att spendera pengar ibland även om jag finner det roligare att spara för det mesta.

Det blev ett långt inlägg med många sidospår, hoppas ni orkade ta er igenom det. Nu är jag nyfiken, vad tror ni påverkar synen på pengar? Vad är era reflektioner och erfarenheter?

Guiden - så blir du sparsam | | 2 kommentarer |

Snålmånad - Stryk och byt ut

Godkväll efter en lång jobbvecka!
 
Igår kom lönen och månadens härliga klirr i sparkontot - underbar känsla! Jag har i dagarna öppnat ett nytt sparkonto hos Marginalen Bank med 1,65 procent i ränta där jag tänkte låsa en klumpsumma under 2 år. Ja, spartankarna har varit igång trots min frånvaro här några dagar.
 
Jag har funderat över lite nya sparprojekt. Jag och min sambo har beslutat oss för ett gemensamt matkonto där vi ska sätta in 1000 kr(!) varje månad. Vi ska alltså klara oss två personer på 1000 kr i månaden. Jätterolig utmaning tycker jag! Jag är ärligt talat inte speciellt orolig för om det ska gå ihop. Vi har inte haft någon vidare koll på vårat matkonto tidigare men jag är extremt bra på att handla billigt, och har svårt att tänka mig att vi skulle behöva övertrassera kontot. Jag ska ensam sköta inköpen från vårt gemensamma konto första månaden (får nog lära upp min sambo lite innan han kan stå på egna ben i det här, hehe). Är förövrigt riktigt taggad på att få lite mer kontroll över matkontot, även om jag inte skulle säga att jag "behöver" det, jag tycker mest det är kul. Och jag får förhoppningsvis syn på några fler sparsmarta tips att dela med mig av, längst vägen!
 
Som ni säkert märkt så tror jag att man kan gå otroligt långt i sitt sparande genom att bara tänka "många bäckar små", därför kommer mathållning vara ett viktigt ämne på bloggen, jag tror att drick- och ätbarheter käkar upp många människors pengar. De flesta skulle kunna tjäna mycket på att se över och skärpa till sina dryck- och matkostnader.
 
Och tro nu inte att jag är en torrboll som lever på nudlar! Mat är livet, jag lever för god mat. Jag kommer dela med mig av massor av goda maträtter och lunchlådor under både femkronan och tian framöver. Men först, här kommer några "stryk och byt ut" att fundera på i hushållet, saker som blivit självklarheter för oss. 
 
Stryk kött och prova en vegetarisk kost
Billiga halvfabrikat i köttväg kanske inte känns varken känns så fräscht, miljövänligt eller djurvänligt? Och finare kött kanske svider för mycket i plånboken? Som vego kan du äta finare mat utan att det blir dyrt, börja med en vegetarisk dag i veckan och prova! En billig vegetarisk kost är långt mycket nyttigare än en billig köttkost (dessutom miljövänligare och djurvänligare, vilket är de viktigaste anledningarna till mitt val att vara vegetarian)
Vegetarisk kost? Stryk sojakorv och qournprodukter och ersätt med Linser och Tofu.
- Viktigt!! köp tofun från en thaibutik där den kostar runt 15 kr. Mycket godare och billigare än tofun från vanliga butiker! Linser är en utmärkt, billigare ersättare till qourn i grytor och lasagne. Det enda jag känner mig tvungen att använda qourn i är tacos. Annars funkar linser lika bra!För mig är halvfabrikaten lyxprodukter, det äter vi bara då och då. Linser är daglig basis, och så himla gott!! Jag köper alltid okokta linser och bönor och kokar själv. De röda linserna går jättesnabbt att koka. Bönor och gröna linser tar lite längre tid, så på dem gör jag oftast storkok och fryser in en burk eller två till senare.

 

Några andra alternativ som vi gjort till daglig basis:

Stryk gräddfil och creme freishe, ersätt med turkisk yogurt
En stor hink turkisk yogurt räcker en hel vecka och funkar till allt från varma såser till fredagens tacos, eller med lite kryddor till fisk och potatis! Även som mjukost på mackan om man adderar lite salt och ev någon krydda. 

Stryk matlagningsgrädde, ersätt med matbas.
Matbas är oftast billigare och smakar precis likadant enligt mig. Under en period hittade jag matbas för 3 kr på hemköp.

Stryk olivolja, ersätt med billig rapsolja.
Olivolja är något som jag tycker är alldeles för dyrt för plånboken, framför allt om det används vid stekning där jag överhuvudtaget inte upplever att det gör någon skillnad från rapsolja. Olivoljan kostar mellan 70 och 100 kr medans rapsoljan kostar mellan 10 och 20 kr. Därför köper jag faktiskt aldrig olivolja.

Inspiration mottages gärna! Dela med er av era sparknep i mathållningen!

Guiden - så blir du sparsam, Matsmart | | 13 kommentarer |

Ekonomisk feminism - Vägen mot makten

Jag har kommit att se det nästan som en skyldighet som kvinna att ta ansvar för sin ekonomi.

I dagens samhälle är pengar makt, att säga något annat vore att förneka verkligheten. Man kan vilja ändra på detta faktum, men som det ser ut just här och nu så ÄR pengar MAKT, och FRIHET. Två saker vi kvinnor behöver kämpa för, både för oss själva och för att vara goda förebilder för varandra och framtiden. Självklart finns det otaliga sätt att uppnå makt, som överhuvudtaget inte handlar om pengar. Självklart behövs komplement och engagemang i många andra frågor än bara ekonomi för att uppnå ett jämställt samhälle.

Med det sagt vill jag ändå mena på att dålig ekonomi och bristande ekonomisk kunskap är vad som sätter många kvinnor i en beroendeställning och en maktlös position.

Det är fortfarande norm att familjens mamma tjänar mindre pengar än pappan. Baserat på detta så antar jag att det största ekonomiska ansvaret oftast läggs på pappan i familjen och mamman oftare blir den som glider med ekonomiskt, kanske inte har lika bra koll på lån, försäkringar, fasta utgifter, sparkonton, investeringar och dylikt. Givetvis är det i många fall precis tvärt om. Men om man antar att influencer av denna fördelning ändå finns i de flesta hem än idag så innebär det att våra förebilder när vi växt upp har gett oss föreställningar om att man som kvinna kan luta sig tillbaka med ekonomin och vänta på en rik man som kan sköta den biten.

Det är svårt att välja vad man tjänar, men utan att behöva tjäna mer än sin man så kan man välja att ta gemensamt ansvar för familjens ekonomi ändå, och som kvinna vara delaktig i investeringar även om ens partner har möjlighet att investera större pengar. Jag tror att det är otroligt viktigt för självkänslan och självständigheten att hålla sig uppdaterad ekonomiskt. Låter man sin partner sköta allt så kan man komma att bli som ett barn till sin partner. Det kommer bli otroligt svårt att flyga med egna vingar om ni skiljs åt – vilket också kan bli orsaken till att du stannar kvar. Dessutom blir det en stor börda för den part som sköter hela ekonomin själv, det är mycket att hålla koll på och många bollar som kan behöva två hjärnor att bollas mellan.

Jag tror verkligen att det betyder mycket för självförtroendet och gör det lättare att stå upp mot motgångar om man är ekonomiskt medveten och trygg i sin ekonomiska situation. Att stå upp mot motgångar är något vi alla människor behöver kunna, men också något som vi kvinnor förmodligen har ännu större behov av än vad män har. Just eftersom vi möter fler motgångar i samhället. Vi behöver ha en slagkraftig gard.

Jag har alltid utgått från att klara mig själv ekonomiskt, att inte behöva bli beroende av en man, utan bygga upp en egen trygghet, och i och med det så jag har gett mig in i det mansdominerade forum som privatekonomi och investeringar är. Men gud som vi kvinnor bryter oss igenom det mönstret, mer och mer för varje dag, månad och år, jag är så glad och stolt över alla oss som börjar ta ansvar för vår egen trygghet, vårt eget liv!

Tjejer som pratar ekonomi och investerar, är ledare av en ny slags feminism, en grupp kvinnor som samlas i vilja att öka sin ekonomiska maktfullhet. Det är framtiden, den friska fläkt jag väntat på när den feministiska agendan blivit alltför PK. Jag tycker det är så häftigt och jag är så glad att jag hoppat på denna båt och fått kommunicera med så många likasinnade, via Economista-gruppen bland annat. Gud vad häftiga de tjejer som grundat detta forum är!! Och alla vi andra som ändrar våra livsstilar och strider mot könsstereotypen. Vi är förebilder för våra systrar och döttrar. Vi är framtiden! Vi är sann GIRL POWER!

 

 

Kvinnor & pengar | | 4 kommentarer |
Upp