Spara inte in på gymkortet!

Jag har sett mycket snack ekonomiforum om hur gymkortet är en onödig fast kostnad – ”perfekt att säga upp för att spara pengar, när man ändå aldrig går till gymmet.” Jag har gymmat på billiga gym 2-4 gånger i veckan sedan början av gymnasiet och upplever att det gett mig så mycket på många områden i livet - självkänlsa, studiero, disciplin och därav även varit hjälp på vägen i mitt sparande. Att du sparar in på gymkortet tror jag inte kommer ge dig mer pengar på kontot, snarare tvärt om. Varför?

1. Scenariot talar emot att det skulle bli enklare att spara pengarna än att ta sig till gymmet.
Du skaffar ett gymkort för att du tycker det är viktigt att komma igång och träna. Men du går inte dit. Du säger upp gymkortet för att du tycker det är viktigt att vara ekonomisk. Sparar du pengarna då?

Din förmåga till att disciplinera dig kommer testas i båda fallen och får jag gissa så kommer inte pengarna sparas. Tvärt om så tror jag att det får en bra effekt på sparandet om du kan disciplinera dig att ta tag i träningen. Precis som att regelbunden träning bevisligen förbättrar studieresultat så tror jag även att sparandet kan påverkas positivt. Mycket på grund av att disciplin på ett område föder disciplin på ett annat. 

2. Knyter an till föregående punkt. Du bör fortsätta träna för att träningen kan påverka dig positivt i livet över lag,- och alltså även sparandet. Varför? För att träningen stärker både din kropp och ditt psyke. Jag har pratat tidigare om hur man skulle kunna byta shoppingrundor mot ett träningspass – de har lite samma effekt. Du känner dig finare efter träningen, du får en kick och du sträcker lite extra på dig, utan att spendera några pengar. Att vara på ett gym bland andra människor har en bekräftande effekt som jag upplever kan vara mer peppande än att träna hemma - du känner dig duktig.

3. För det tredje, är du ekonomisk så kommer pengarna du betalar för gymkortet motivera dig till att faktiskt ta dig dit. I alla fall mer än vad det skulle motivera dig med en gratis löprunda eller dylikt. Och vi BEHÖVER träning. Så att sluta träna tycker inte jag är ett hälsosamt alternativ att diskutera. Träning stärker både kroppen och psyket och är en perfekt boost för självkänslan.

Alla människor behöver bekräftelse men det gäller att välja sina bekräftelsekickar rätt.  Träning och sparande är utmärkta yttre faktorer som ger självbekräftelse (och dels även yttre bekräftelse) utan att förstöra för dig så som exempelvis shopping (i för stor mängd) kan göra. 

4. Det finns billiga gym, har du något billigare du kan byta till?
J
ag tränar på studentpriset 169 kr på fitness24/7. 199 är  ordinarie pris. Jag tränar ca 3 gånger i veckan. Det blir mindre än 14 kr per gång. Jag upplever att 24/7 har alla redskap man behöver och tycker även det är en stor frihet med att kunna träna när som helst på dygnet. Pass ingår även på plusgymmen.

Med detta sagt föreslår jag att man börjar träna för att boosta sitt sparande. Du investerar i din hälsa och med god hälsa är det mycket enklare att ha en sund livsstil - även ekonomiskt. Det tvivlar jag inte en sekund på. 169 kr motsvarar inte ens tre uteluncher, två paket cigg, en till tröja från h&m som får damma i garderoben. Nej. Dra ner på dessa andra kostnader istället!

 
Guiden - så blir du sparsam | |
#1 - - Sara:

Hej!

Jag håller med dig om att det är en bra investering i hälsan. Dock håller jag inte med om att man måste besöka ett gym som kostar pengar. Det finns massor av träningsredskap (hantlar, gummiband) du kan köpa med en engångskostnad och träna hemma.
Vardagsmotionen satsar iaf jag på. Åker buss till jobbet (ca 2,5 mil enkel resa) Går till och från hållplatserna (ok springer vissa morgnar haha), tar alltid trapporna och styrketränar gör jag hemma med hantlar. Dessutom är målet att promenera/jogga 10 000 steg per dag i snitt varje vecka.
Jag var en av dom som betalade för gym men aldrig gick dit. Nu när det är mer lättillgängligt för mig blir motionen av oftare och jag sparar 199 kr / mån.

Svar: Hej! Ja det har du rätt i, finner man motivation och behåller rutinerna med hemmaträning så är det självklart ett bra alternativ. Grymt att du kommit igång så bra! Men är det inte jobbigt om typ hantlarna blir för lätta, typ att behöva byta upp sig till nya, tyngre hantlar titt som tätt? Sådana saker skulle jag tycka var lite jobbigt om jag tränade hemma tror jag haha :)
miljonista.blogg.se

#2 - - E:

Samma som ovan, jag har köpt en cykel och får mycket mer vardagsmotion nu! Cyklar varje dag till och från jobb och även överallt annars (bor i London) Sparar in pengar på både tunnelbana och gym-kort som jag tagit bort och kör träningen hemma. 7 minute workout app som är gratis och man kan lägga upp egna träningsprogam, övningar och tid, eller köra deras mallar. Jag tycker att jag mycket enklare får träningen gjord nu när jag kör hemma, mindre "startsträcka" att komma iväg! En yogamatta i trädgården eller vardagsrummet är allt jag behöver. Jag håller med dig att det är viktigt attt träna och att det kan motivera och koncentrera sparande mer, men håller inte med om att man behöver betala för ett gym.

Svar: Låter super! Önskar att jag kunde motivera mig till mer vardagsmotion som cykling, men hatar att träna när jag inte har träningskläder på mig hahaha, blir så varmt och bökigt tycker jag. verkar annars så himla smidigt! Den appen lät väldigt bra, ska jag nog prova när jag är på långresa! Inser att jag utgått lite från mig själv i inlägget, tror jag behöver ett gym för att motivera mig. Dels bekräftelsen det ger och dels vissa maskiner jag älskar. Så är det givetvis inte för alla haha.
miljonista.blogg.se

Upp