Investeringsguide Del 1- innan du börjar investera

Jag tänkte börja med en nybörjarguide för aktier och fonder. Observera att jag nyss lärt mig alla grunder själv, och skulle fortfarande kalla mig nybörjare. Jag kommer hålla mig på nybörjarnivå här ett bra tag framöver och inte uttala mig om avancerade investeringsfrågor. Jag kommer även att fokusera på fonder i min guide eftersom det är betydligt enklare att bli "bra" på än aktier, och jag har därför mer kött på benen vad det gäller fonder. Jag rekommenderar även alla nybörjare att börja med fonder innan man vågar sig på aktier. 

Egentligen kanske man borde lämna guideskapandet till proffsen, men jag ser några fördelar med att jag mer eller mindre är nybörjare själv. Dels att jag inte börjat använda några obegripliga ord och dels att jag minns precis vad det är jag själv undrade om i början. Det är lätt att hamna i "jag vill men jag vet inte hur jag ska börja". Personligen tycker jag många guider är alldeles för krångliga och svåra att ta hjälp av precis i början när man som mest behöver en hjälpande hand. 

Denna första delen kommer handla om vad man ska tänka på innan man börjar investera. Det är svårt att täcka in alla tänkbara problem och frågeställningar och jag utgår ifrån de problem jag själv stötte på i början. Undrar ni något är det bara att fråga vidare i kommentarsfältet. Innan du startar din portfölj behöver du se över din ekonomi och klargöra hur du ska utforma ditt sparande. Tänk igenom dessa frågor noggrant.

På hur lång sikt kan pengarna ligga i fonderna?  Vilken risk kan du ta?
Ju längre du kan låta pengarna ligga desto högre risk kan du ta. Är det ditt pensionssparande eller kanske sparande till ditt barn som inte ska använda pengarna på 15 år, så kan portföljen med fördel domineras av högriskfonder.

Ju närmre i tid du kommer behöva pengarna, desto mindre risk bör du ta. Det kan när som helst komma ett ras och det kan ta år för raset att återhämta sig. Om du kommer behöva använda sparpengarna inom 5 år så rekommenderas oftast inte aktier eller fonder överhuvudtaget. Är man ändå sugen på att investera så skulle jag sätta in lite mer utav en "struntsumma" på börsen till att börja med. Det skadar ju inte att få chans att lära sig och prova på utan att riskera pengar man kan behöva. 

Hur stor nedgåg klarar din ekonomi, och ditt psyke? Hur mycket ska du investera?
Det är viktigt att tänka igenom hur mycket pengar du klarar av att förlora utan förlora utan att det rent fysiskt drabbar ditt vardagsliv. Man brukar säga att en buffert på 2-3 månadslöner ska finnas på ett säkert konto innan man börjar tänka på att investera. Bor man hemma utan fasta utgifter kanske det inte är en vettig tumregel, då behöver man nästan ingen buffert alls. Men har man ett belånat boende där räntorna kan gå upp, eller akuta reparationer kan dyka upp etc, så bör man såklart ha mer likvida pengar tillgänliga som kan täcka oförutsedda utgifter.

Förutom de rent fysiska behovet av pengar som kräver en buffert så är det även viktigt att tänka igenom hur mycket du klarar av att förlora psykiskt. Du behöver vara beredd på en nedgång med 50% av dina investerade pengar, där du ändå ska kunna sitta lugnt i båten och vänta ut stormen. Det kan bli väldigt dumt att sälja vid nedgång. Personligen skulle jag inte klara av att vara fullinvesterad. Mitt kontrollbehov är alldeles för stort och jag behöver känna att jag har säkrade pengar vad som än händer på börsen. Visserligen kan man risksprida i sin portfölj och det finns fonder med låg risk men du har inga garantier, vilken fond som helst kan rasa.

Jag har dock blivit mycket bättre på att tänka rationellt och sitta still i båten sedan jag blivit mer påläst!
Att vara påläst och veta vad man gör är inte bara viktigt när man väljer investeringar, utan också när man ställs inför den psykiska utmaningen att vänta ut nedgångar. Man blir otroligt mycket mer motståndskraftig mot impulser och känner att man har mer kontroll då man förstår börsen och dess upp och nedgångar.

Därför ska man inte enbart lyssna på andras råd utan lära sig att själv förstå varför en viss fond är fördelaktig, varför man bör välja en viss riskspridning, varför börsen går upp och ner. Lär känna börsen helt enkelt. Det om något krävs för att känna sig trygg vid nedgång. Du kommer få hjälp genom vidare delar i denna guide. 

När du klurat ut hur mycket du är beredd att satsa utan att drabbas av panik och hur länge du är beredd att behålla dessa pengar på börsen så är det dags att ta tag i själva skapandet av din plattform. Vilken bank och vilket konto du ska välja blir Del 2 i investeringsguiden.

 
 
Investeringar | |
#1 - - Anonym:

Finna de liksom npgon gröns hur lite man kan investera? Alltså typ 500 spänn, lönar det sig?

Svar: Jag är mycket för learning by doing och tycker därför absolut inte att det finns någon gräns. Det är jättebra att börja med en liten summa, framför allt för att lära sig hur börsen funkar och bli motiverad till att investera mer. Det är mycket bättre att börja smått och lära sig innan man sätter in några större pengar, så att man inte förlorar en massa pga av okunskap.
Sedan växer ju säkerligen även 500 kr till sig över tid. Det kan ju utan problem bli det dubbla på några år. Inget man blir rik på kanske men alltid något. Det är kul med investeringar tycker jag, stora som små! :)
skrivkraften.blogg.se

#2 - - Emelie:

Själv kom jag igång i november med mitt sparande på börsen. Jag har alltid varit duktig på sparande, och då äntligen vågade jag ta steget, så nu är det riktigt kul med aktier :)
Har även fått min sambo och bror att börja spara i aktier också. Målet är att jag och sambon ska har några miljoner när vi är 55+ :) Detta hade varit riktigt trevligt!! I november går jag på föräldraledighet, så det blir inte mkt till sparande men 10% ska jag allt klara.
Nu ska jag få min systerson att börja spara åt sig. Så han ska spara 10% utav sin månadspeng, då han får den veckovis så blir det inte mkt varje gång. Men jag och min bror (hans morbror) sätter in ett litet startbelopp så han ska se att det blir lite mera. Men det är mer att han ska lära sig. Vi ska starta ett konto för honom på Avanza, men vet inte hur jag ska göra.
Jag ser det som många bäckar små nu blir en stor å sen :)

Svar: Vilket häftigt sparmål ni har!! Och vad spännande med systersonen, hoppas ni lyckas inspirera honom! Så himla bra att få in spartänket redan som barn. Håller verkligen med dig om många bäckar små, väldigt viktigt tänk i vardagen. Kul att du delade med dig! :)
skrivkraften.blogg.se

#3 - - Anna:

Det ska bli skönt och intressant med en investeringsguide utan som du skrev "alla de krångliga orden", för jag har försökt förstå mig på alla orden förut.. men de är så många.. :P

Upp