Rea på börsen

Shoppa! - Det är det synsätt jag mött i 99% av fallen bland mer erfarna individer.

Jag antar att många av er, precis som jag, kliar lite när börsen sett ut som den gjort de senaste veckorna. Många oroar sig för att en större nedgång är på ingång, vilket ingen kan svara på. Vissa proffs säger att den stora nedgången är kommen, vissa säger att det lär bli nedgång men bara en mildare sådan. Andra säger att det när som helst vänder upp igen. Man kan inte förutse börsen, så det man istället får göra är att se över sig själv och sina förutsättningar och avgöra därefter:

Sälja av, köpa mer, sitta still? Några riktlinjer:
Sparhorisont: Är du som jag ung och planerar att ha dina pengar på börsen många år framöver så kommer den med största säkerhet hinna vända uppåt igen innan du behöver pengarna. Kom ihåg att du inte förlorat/vunnit några pengar fören du sålt av. Sitt lugnt! 
Lite svårare är det om du snart t.ex ska gå i pension och planerar att använda pengarna inom några år. Då kan en större nedgång ställa till med tråkiga konsekvenser. Personligen hade jag nog sålt av i detta fallet, men så tänker inte min mamma som är i stort sätt fullinvesterad. 

Ska pengarna användas inom 5 år så rekommenderas oftast ett vanligt sparkonto med insättningsgaranti. 

Hur gör jag? 
Eftersom jag följer proffsrekommendationer så vågar jag påstå att jag gör "rätt". 

Jag sitter jäkligt stilla i båten. Helt rätt vore väl egentligen att köpa en massa med tanke på att jag har en del likvida pengar, men riktigt så vågad är jag inte än. Jag har ju i stort sätt bara fonder och de enda jag har fyllt på nu i nedgången är DNB teknologi och Swedbank robur ny teknik. 

Ett par tankesätt som gör nedgångarna lite mer lätthanterliga:
Om dina favoritjeans har gått ner i pris, hur gör du då? Väntar du med att köpa ett par tills priset är normalt igen? Nej - du shoppar kanske istället ett extra par på rean. Jag tror i de flesta fall att det är bra att tänka likadant vad det gäller börsen.

Slutligen, visdomsord från Buffett:


Guiden - så blir du sparsam | |
#1 - - J:

Nu är det dags att uppdatera igen tycker jag!! :) Gillar din blogg skarpt och tycker det varit kul med fler inlägg!

Upp