Vikten av framförhållning

Planering upplever jag är nyckeln till ett sparsamt liv. Allra viktigast för mig är att planera MAT

  • Storkok och Lunchlådor 
En prio är rejäla lunchlådor som står redo i kylen innan veckostart. Oftast har man mer ork till storkok på söndagkvällen än på måndagskvällen right? Och hoppar man över storkok på helgen finner man förmodligen sig själv köpa utelunch eller svälta haft ihjäl på måndagen. Man fungerar ju inte lika bra på tom mage, så det sista är förstås inte heller något hållbart alternativ. Helt enkelt - tänk igenom på söndagen hur många lådor du kan behöva i veckan och planera när du kommer laga nästa storkok och fylla på kylen med nya lådor. Frys in någon extralåda om det skulle bli panik någon dag. 

När du kokar bönor och linser - koka extra mycket och spara undan i burkar i kyl/frys. Då går det fortare nästa gång du vill ha bönor i en sås. 
  • Badbudget och Veckohandling 
Det är bra om man kan planera in storhandling på helgen, förmodligen är det då man har bäst chans att orka ta sig till en lågprisbutik och kanske vara två personer att hjälpas åt. Gör en matbudget att hålla dig efter, skriv därefter en lista på allt du kan tänkas vilja ha hemma under veckan och handla hem. När suget sedan kommer på onsdagen så kommer du inte råka svänga in på den dyra närbutiken där du får betala många kronor extra för att släcka begäret. Istället är det bara att öppna kylen/skafferiet. Det blir inte heller lika lätt att "råka" beställa take away för att man inte har någon mat hemma att laga till. 
  • Köp inte för mycket färskvaror 
Vad är härligare än att ha massa god mat att välja mellan i hemmet? Se bara upp så att maten inte slängs. Det är också en fråga om planering. Handla inte för mycket färskvaror. Frysen och skafferiet är inte lika viktiga att planera och kan mer än gärna vara överfulla. Men med kylvarorna får du passa dig, var noga med att planera realistiska (gärna enkla) måltider för veckan och fullfölj vad du planerat så att mat inte ligger och blir dålig medan du käkar nudlar varje kväll av lathet. Rotfrukter kan ligga länge men värre är det med svamp, sallad, bananer och mjölk till exempel. Märker du att du slänger mycket av någon produkt så sluta köpa hem eller dra ner på mängden. Observera även vad du använder mest i kylen - vad är viktigast att ha hemma. 

Genom denna framförhållning sparar du pengar genom att:
1. Du håller dig till en matbudget och undviker dyra spontanhandligar 
2. Du undviker matsvinn vilket sparar mycket mer pengar än vad man kanske tror. 
3. Du sparar in stora pengar på matlådor istället för utelunch. 

Har ni några andra knep att dela med er av? 


Guiden - så blir du sparsam | |
#1 - - Clara:

Hittade din blogg nu. Riktigt kul o läsa! Keep it up😊

Svar: Åh tack så mycket, det ska jag! hoppas du kikar in igen <3
miljonista.blogg.se

Upp